آشنایی با مشاعات ساختمان و منعهای قوانین مشاع آپارتمان
مشاعات آپارتمانی شامل موارد و قوانینی است که استفاده های نابجا و خودخواهانه از مشاعات آپارتمان را ممنوع میکند که در این مقاله به بررسی مشاعات آپارتمانی و قوانین آن میپردازیم.
از آنجاکه تمام ساکنین آپارتمان، سهم یکسانی در استفاده از مشاعات ساختمان دارند،توجه به قوانین مشاعات آپارتمانی و ملک مشاع در هنگام خرید خانه از نکات مهم و قابل توجه میباشد. همه ما ممکن است بارها در آپارتمان محل زندگی خود شاهد اعمال نادرست ساکنین و استفاده های نابجا و خودخواهانه آن ها از مشاعات ساختمان بوده باشیم که در این مقاله به بررسی این قوانین میپردازیم.
قوانین مشاعات ساختمان
بر اساس دومین قانون از قانون تملک آپارتمانها ، مالکیت آپارتمان به دو قسمت اختصاصی و مشترک (مشاعات) تقسیم می شود که هرکدام ویژگی های مربوط به خودشان را دارند.
بخش اختصاصی در مالکیت آپارتمان
شامل بخشهایی ست که مالکیت آن ها به طور رسمی در سند ملک ثبت شده و فقط مالک یا مستاجر حق استفاده از آن را دارند که شامل: اتاق خواب، پذیرایی، بالکن، آشپزخانه و سرویس هااست. بعلاوه اگر انباری و پارکینگ نیز در سند مالکیت به طور رسمی به ثبت رسیده باشند، به عنوان قسمت اختصاصی آن واحد در نظر گرفته می شوند. باقی مالکین حق هیچ گونه تعرض یا بهرهمندی از قسمت اختصاصی ساختمان را ندارند زیرا مال غیر محسوب می شود.
بخش مشترک از ملک آپارتمانی که به آن مشاعات ساختمان گفته میشود شامل:
سیستم گرمایش و سرمایش مشترک ، چاه و فاضلاب، آسانسور، راه پله ، پشت بام، درب و پنجرههای عمومی، نمای ساختمان، حیاط خلوت و هرگونه فضای موجود که تمامی ساکنین به آن دسترسی دارند می باشد این بخشها غیر قابل انتقال بوده و هر مالکی با توجه به مالکیت خود و مساحت آپارتمان موجود ، از مشاعات ساختمان سهیم است. جالب است بدانید که تمامی مشترکات داخل ملک ، مشاع هستند ، ولی همه ی مشاعات ساختمان ، مشترک نیستند.
منعهای قانونی در رابطه با مشاعات ساختمان
- هیچ یک از ساکنین اجازه تصرف و واگذاری مشاعات ساختمان را به غیر ندارد، مگر درصورت رضایت داشتن تمامی ساکنین آپارتمان و داشتن اجازه قانونی.
- گذاشتن زباله در راهرو یا پله ها ممنوع میباشد چراکه موجب پخش بوی نامطبوع در آپارتمان می شود.
- اسباب کشی یا حمل مصالح ساختمانی با آسانسور نیز ممنوع بوده و درصورت مشاهده این عمل، با فرد خطاکار برخورد می شود و اگر آسانسور در حین انجام چنین اقداماتی خراب شود، کلیه هزینه تعمیرات توسط فردی که از قوانین تخطی نموده ، باید پرداخت شود.
- استفاده شخصی و اختصاصی از برق و آب مشاع آپارتمان به هر دلیلی، عملی غیر قانونی میباشد و دیگر ساکنین حق اعتراض و حتی شکایت را دارا می باشند.
- درصورت بنایی یا تعمیرات در یکی از واحد ها، باید با هماهنگی ساکنین و سرایدار درباره نظافت ساختمان تصمیم گرفته شود.
- ساکنین وظیفه دارند ماشین های خود را در محل های تعیین شده قرار دهند، و موجب سد راه یا برهم زدن نظم و آرامش نشوند. همچنین هیچ یک از افراد حق پارک کردن جلو درب یا محل رفت و آمد دیگرساکنین را ندارد.
- هرگونه برهم زدن نظم و ایجاد ناهماهنگی در نمای آپارتمان مثل تغییر شکل و رنگ ممنوع است. همچنین تغییر در نقشه ساختمان بدون داشتن رضایت ساکنین و کسب مجوزهای لازم نیز غیرقانونی است.